Vad är ödet??

Om du har fastnat i dina filosofistudier, eller har glömt vem som sa vad. Kortare frågeställningar som inte avser vidare diskussion.

Moderator: Moderatorgruppen

11 inlägg • Sida 1 av 1

Vad är ödet??

Inläggav Grubblaren » 31 aug 2007 19:00

Jag behöver hjälp med denna frågan:

Vad är ödet?

Hur mycket påverkar ödet människans liv?

Vad är det som gör att en människas liv blir som det blir?

Skulle vara jätte snällt om någon kunde svara mig detta..själv har jag funderat länge...
Grubblaren
 
Inlägg: 19
Blev medlem: 27 maj 2007 21:34

Inläggav Sceptisk » 31 aug 2007 22:42

Du får nog fortsätta grubbla. Vad är din uppfattning om vad ödet är?
Sceptisk
 
Inlägg: 2339
Blev medlem: 15 dec 2006 00:33

Inläggav Melime » 15 jun 2008 19:18

Med ödet menar man oftast att något/det/allt är menat att hända, det skulle bli så, det var förutbestämt. Min åsikt: ödet är, om det finns, det defenetiva slutet på fri vilja.
VA!?
Melime
 
Inlägg: 61
Blev medlem: 15 jun 2008 17:50

Inläggav Philosophersstone » 10 nov 2008 22:40

Ödet fungerar, till viss del, som vissa religioner. Om något hemskt eller otrevligt händer så kan det alltid vara bekvämt och tänka att det är menat att hända och att man ändå inte hade kunnat göra något åt det, eftersom det var "förutbestämt" att hända. Det kan givetvis ses från andra hållet också, då det skulle betyda att man kan skita i sitt liv, och i stort sett allting för att bara göra det som faller en in hela tiden eftersom man ändå inte kan styra över sitt liv och sina handlingar pga att de redan är förutbestämda av "ödet".
ironi är urinens bästa vän
Användarvisningsbild
Philosophersstone
 
Inlägg: 2
Blev medlem: 28 jul 2008 19:48

Inläggav Minded » 12 nov 2008 20:49

Ödet är karma. Är att du får vad du frågar efter - se på dina tankar igår och jämför din kropp idag, se på dina tankar idag, vet i vilken riktning det går, vilken rytm du har. Edit: Och vet därmed hur din kropp kommer se ut imorgon.

Dessutom ett potentiellt kraftfullt perspektiv att anta (tro på) för att faktiskt kunna bli vän med dig själv. Det sägs att karma inte kan ändras, liksom ödet inte kan påverkas. Det betyder att det som är, är verkligen. Samt, att det faktiskt inte är ens eget fel att saker är som de är. Om den egna upplevelsen av skuld kan lättas (inom rimliga gränser), så tjänar alla på det.

Potentiellt skapar det en tillåtande approach till allting, varför det mesta kommer uppleva större trevnad och ro i att närma sig dig. Varför du dels kommer komma närmare dig själv och dels andra.
Minded
 
Inlägg: 2223
Blev medlem: 19 mar 2006 19:50

Inläggav Anders » 12 nov 2008 21:37

Ödet är vad som, trots att det är troligt eller otroligt, rättvist eller inte rättvist, i slutändan händer. Och det som händer påverkar människan i stor grad.
Min blogg över mitt filosofiska läsande --> http://ingenfilo.blogspot.com
Den stabila verkligheten - Från Parmenides till Platon
27 januari 2016
Användarvisningsbild
Anders
 
Inlägg: 2381
Blev medlem: 23 mar 2006 01:44

Inläggav Vind » 04 dec 2008 11:36

Anders skrev:Ödet är vad som, trots att det är troligt eller otroligt, rättvist eller inte rättvist, i slutändan händer. Och det som händer påverkar människan i stor grad.


Precis så tycker jag också :) !
Vind
 
Inlägg: 84
Blev medlem: 23 aug 2008 16:28

Inläggav Jörgen » 04 dec 2008 14:11

Ödet är den sannolike konsekvensen av ens agerande och
förutsättningar.

Man kan ändra på (vissa delar av) sitt öde, men då får man ändra på
sin personlighet.

Den som är elak mot andra kommer att bemötas av elakhet och tycka
att andra är elaka, och fortsätta att vara elak.

Den som är snäll mot andra kommer bemötas både av snällhet och
ibland möta den elake, och kanske tillfälligt bli elak.

Karma är den mest sannolike händelseförloppet.
Ner med enfalden!  Heja mångfalden!
Jörgen
 
Inlägg: 2643
Blev medlem: 17 okt 2003 21:44

Inläggav LJUSUPPLEVELSE » 04 dec 2008 15:54

WIKIPEDIA
http://sv.wikipedia.org/wiki/Parcer

Ibland behöver man något att skylla på när man inser sin maktlöshet/litenhet i livet...
Man behöver också någonting för att förklara osannolika sammanträffanden...

mvh
1965are...ikoniskt halvlärd kvasifilolog,metaretoriker,preprotoauktoritet, ärkehemipseudofilosof och megapsykodianoia.
Användarvisningsbild
LJUSUPPLEVELSE
 
Inlägg: 946
Blev medlem: 20 nov 2008 11:45
Ort: någon som söker sin själ.

Inläggav Markus » 15 jan 2009 21:41

Jag tror det s.k kallade "ödet" som jag uppfattat det är vidskepelse,det är det om ödet innebär att saker kommer hända med oss,att saker och ting är förutbestämda ,det tror inte jag,vi har en fri vilja,utgå från Gud som mall,vårat öde ligger i våra händer,alltså vi bestämmer hur det ska gå för oss,vi bestämmer vad vi ska göra och inte,vi t.e.x kan naturligtvis inte bestämma om vi inte ska bli på körda men vi kan eftersträva att t.e.x vara försiktiga i trafiken så vi minimerar risken för att bli på körda.
Markus
 
Inlägg: 67
Blev medlem: 02 nov 2008 18:58

"Ödet"

Inläggav Maritha Söderström » 25 jul 2010 20:58

"Ödet". Jag tror att "ödet" är de oerhört komplicerade mönster som våra, små i sammanhanget- hjärnor, inte kan förstå. Ödet är en väv av mönster som bygger på minnen ända sedan den tid våra kroppar kunde lagra information i cellerna. Mesta delen av informationen som finns lagrad, har vi inte tillgång till; den ligger i vårt undermedvetna/omedvetna eller vad ni vill kalla det. Tur är det, och uttänkt, för om vi skulle ha tillgång till allt minne, så skulle vi kunna räkna ut framtiden genom de oerhört komplicerade mönstren. Och tanken är väl att vi inte ska kunna använda minnesbanken framåt, just för att vi ska kunna leva det liv vi lever, och därigenom kunna lägga till nya upplevelser som blir minnen som framledes påverkar "ödet". Utveckling/evolution.

Jag ser "ödet" som en minnesbank. Varken på gott eller ont. Det bara "är". Ödet minns bara det du fått uppleva. Ödet kan inte minnas annat. Vi måste alltså lägga till upplevelser, för att kunna ändra "ödet".
Kan man "tänka" sig till upplevelser? Ja, man kan ju planera dem. Men det är upplevelserna i sig som lägger sig i minnesbanken.
Jag trodde länge på att det fanns en Gud. Inte i den bemärkelsen att det skulle vara en man nånstans i universum, utan snarare en enorm energi, något gott. Jag tror inte på någon "Gud" längre. Och inga mirakel. Inget är en slump, för slump finns inte i naturen. Bara naturens lagar. Det finns heller inte något tidsperspektiv i universum. Evigheten är tidlös. Minnet tillhör evigheten. Kroppen tillhör naturlagarna.

Det finns ett annat sätt att se och prata om "ödet", så som man hört så många gånger. Spå dig och se vad "ödet" har att säga dig. Jag har skrattat åt det, och även när jag spått mig av nyfikenhet, och det sedan stämt fullständigt, så har jag varit skeptisk, för jag har väldigt svårt att tro på något som jag inte kan bevisa "vetenskapligt".  Men det kanske är så enkelt, som att enstaka människor har tillgång till denna minnesbank, så att de kan se framtiden?

Ja, det här är bara min teori alltihop, efter åratals undersökningar i ren nyfikenhet över hur allt fungerar. Jag kan ha helt fel. Det enda vi vet, är att vi inget vet. Eller; det enda vi egentligen vet, är det vi är medvetna om.

Jag har själv otaliga gånger frågat mig hur jag ändrar ödet. Sökt något gott att tro på. Men om man håller sig till följande, kan man komma framåt hoppas jag (jag ska prova).

Gud finns inte. Inga mirakler finns. Inget är en slump, för slump finns inte i naturen. Det finns inget tidsperspektiv i universum. Evigheten är tidlös. Minnet tillhör evigheten. Kroppen tillhör naturlagarna. "Ödet" är minnesbanken.
"Ödet" kan således sägas vara den "högre makten".

Så vad gör man då, om man vill ändra "ödet"?
Vi har blivit utrustade med fler saker gudskelov, t ex egen vilja, hopp och tro.

Mitt råd till alla därute är därför:
Bestäm vad du/ni verkligen vill=vad är viktigast?
Planera hur detta ska genomföras.
Tala om och beskriv det för de människor som verkligen älskar dig/er, eller om du inte har några; prata med någon god människa som lyssnar på just Dig.
Genomför det. Kom ihåg att allt som är möjligt går!
Då läggs upplevelsen till i minnesbanken, som sen alltid ligger där. För evigt!
När en lycklig upplevelse läggs till, ändrar sig mönstret efter den också.

Eller är jag ute och cyklar?
Den Gamla
Maritha Söderström
 
Inlägg: 1
Blev medlem: 25 jul 2010 20:02


11 inlägg • Sida 1 av 1

Återgå till Hjälp!

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster