naturvetenskapen vs. vetenskapen om människan.

Moderator: Moderatorgruppen

9 inlägg • Sida 1 av 1

naturvetenskapen vs. vetenskapen om människan.

Inläggav Annii » 15 dec 2009 17:18

Hej!

jag håller på med ett skolarbete i filosofi a, men det står så lite om detta i läroboken. Jag behöver verkligen er hjälp!

7. Redogör för två skillnader mellan naturvetenskapen och vetenskapen om människan, enligt läroboken. Ge ett konkret exempel på en filosofisk teori av vardera slaget.


Jag har svarat på de första frågorna. Frågan som kvarstår är det sistnämnda.

Konkret exempel på filosofisk teori av vardera slag!

Tacksam för svar snarast! Mvh/Annica
Annii
 
Inlägg: 11
Blev medlem: 01 dec 2009 13:16

Inläggav Annii » 15 dec 2009 20:39

ingen som vill hjälpa mig? börjar få panik!

tack! :)
Annii
 
Inlägg: 11
Blev medlem: 01 dec 2009 13:16

Inläggav Skogsälvan » 15 dec 2009 20:56

Halloj livboj Annii! Nu har ju inte jag din bok som du ska förklara ditt resonemang ur. Egentligen tycker jag att du ska skita i den också. Bilder på dinosaurier porträtteras oftas som bruna/gröna/grå i naturvetenskapliga sammanhang. Hur fan vet de det? Kliv ur boxen. Nu får du ett lite rysk roulett-tips av mig: Skriv att det är befängt att du skall svara på en fråga av den karaktären på så vag grund som EN bok och att du vägrar delta i den charaden då verkligheten är betydligt mer komplex. Så har jag fått flera mvg, men jag kanske hade tur. Lycka till iallafall!  :)
Användarvisningsbild
Skogsälvan
Avslutat konto
 
Inlägg: 5965
Blev medlem: 28 jun 2005 18:54

Inläggav Andreas » 15 dec 2009 21:27

Ja det blir som sagt inte så lätt med din lilla formulering utan att veta något om läroboken. Du får nog ta och hosta ur dig lite mer som kommer ur läroboken. Om du lyckas förtydliga frågan för oss så har du kommit halva vägen.

Två likheter är ju att både inom naturvetenskapen och vetenskapen om människan så är vi duktiga på att detaljstudera en liten del. Vad gäller människan särskilt efter motivationen att hitta en molekyl som går att patentera i pillerform och sedan massproducera som konsumtionsvara. Och vad gäller naturvetenskapen gräva djupt i studiet om atomkärnor exempelvis (som också kan ge någon ny exploaterbar nanoteknik och ett nytt material tex). Sedan kommer man till korta när det gäller att beskriva växelverkan i helheten, både vad gäller människan och naturvetenskapens fält i stort. Där måste man reducera den hela stora komplexiteten i någon form av modell som är greppbar för oss, vilket ofrånkomligt leder till tillkortakommanden och ofta också en övertro till modellens applicerbarhet.

Vilka vetenskapsfält om människan har det talats om i boken?
Andreas
Moderator
 
Inlägg: 757
Blev medlem: 20 jan 2009 21:22

Inläggav dokido » 15 dec 2009 21:39

det kanske handlar om att människan som studeras kan påverka studierna, till skillnad från objekt som naturvetaren studerar, läste om det i nån vetenskapsteori pocketbok...
Användarvisningsbild
dokido
 
Inlägg: 1039
Blev medlem: 17 aug 2009 22:31

Inläggav Skogsälvan » 15 dec 2009 22:50

Vetenskapen om människan har jag (men det var asjobbigt) kommit närmast inom poesin och ger dig en hint om vad jag tror att det egentliga för dig handlar om här http://www.youtube.com/watch?v=M_bvT-DGcWw
Användarvisningsbild
Skogsälvan
Avslutat konto
 
Inlägg: 5965
Blev medlem: 28 jun 2005 18:54

Inläggav J R Auk » 16 dec 2009 02:42

Humanstudier och naturvetenskapliga studier skiljer sig oftast åt i metod, även om humanstudier ofta vill göra anspråk på att kunna använda naturvetenskapliga metoder. Tex den paradoxala psykologin som vi ser där "människan" reduceras till delarna av hennes kropp och ämnena som kan mätas cirkulera i denna. Men denna förklaringsgrund faller ofta till korta, inte minst vad det gäller de normativa aspekterna.

Checka annars distinktionen nomotetiska och ideografisk från den kommer du ta dig i mål. http://sv.wikipedia.org/wiki/Ideografisk-nomotetisk

(för övrigt; kul att när jag sökte hitta begreppet jag sökte på nätet, kom inte riktigt ihåg vad jag sökte, så finner jag mina tidigare felstavningar av begreppet på detta forum "noumetetisk" ;) [För övrigt en intressant tråd, kan lika gärna lyfta den till ytan här igen, kanske jag denna gång får utveckla denna tanke som jag glömt])

http://www.filosofiforum.com/forum/vie ... c&start=45
The decisions of bureaucracy are frequently reduced to Yes or No answers to drafts submitted to it; the bureaucratic way of thinking has become the secret model for a thought allegedly still free. But the responsibility of philosophical thought in its essential situations is not to play this game. A given alternative is already a piece of heteronomy. - Theodor W. Adorno
J R Auk
 
Inlägg: 8292
Blev medlem: 19 apr 2004 00:44
Ort: En borgerlig miljö

Inläggav Annii » 16 dec 2009 10:44

hej!

som jag sa så har jag besvarat frågan om skillnaderna. det ja behöver veta är ett konkret exempel på en filosofisk teori om dessa båda.

någon?

Tack! :)
Annii
 
Inlägg: 11
Blev medlem: 01 dec 2009 13:16

Inläggav Anders » 17 dec 2009 00:34

"Vetenskapen om människan". Är det antropologi, det?

Tja, Heidegger kallar ju människotillvaron lite speciell jämfört med andra varanden. Vi är medvetna. Så det är väl där man hittar skillnaderna jämfört med stenarna, länderna och universum.

Själen och det. Kommer väl in religiösa och moraliska bitar som man inte hittar i läran om elektricitet och vad det nu kan vara fråga om. Existensialism är väl rätt människobundet. Och epikurismen. Stoismen, finns hur många som helst. det mesta med ism.

Sen filosofisk teori om Naturvetenskaper. Har svårt att hitta ismer som inte berör hur människor skall förhålla sig utan mer renodlat naturen. Men Materialism är väl nåt ditåt.  Atomteori kan väl kanske sägas vara filosofiskt gods. Darwinism, utvecklingslära. Knappast filosofi. Sen har ju gubbar som Platon och Aristoteles haft alla möjliga tankar om naturens och universums beskaffelse. Men på något vis - då man lämnar människan blir det inte filosofi för mej längre. Kanske den modernare Analytiska Filosofin, logik och språk. Inte direkt människobundet.
Min blogg över mitt filosofiska läsande --> http://ingenfilo.blogspot.com
Den stabila verkligheten - Från Parmenides till Platon
27 januari 2016
Användarvisningsbild
Anders
 
Inlägg: 2387
Blev medlem: 23 mar 2006 01:44


9 inlägg • Sida 1 av 1

Återgå till Filosofi

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster